Nerva Traian, Nr.5, Bl.M65, București
+40 213 275 252
         

Couture Flooring

Cum se realizează o pardoseală de efect.

Parchetul din lemn a fost privit intotdeauna ca fiind tradiţional, practic şi solid. Puţini ştiu insă că podelele din lemn au mult mai mult potenţial şi pot fi chiar elementul central al unei incăperi.

Indiferent dacă alegem să „croim” parchetul sau dimpotrivă, să folosim lamela intreagă, există extrem de multe variante care ne permit jocul cu forme şi dimensiuni iar rezultatul poate fi unul spectaculos.

De reţinut este faptul că o padoseală cu un model complex, implică şi costuri mai mari. Un astfel de montaj necesită precizie, mai mult material, mai multe tăieturi, măsurători şi mai mult timp pentru al instala.

Modelele pot fi schiţate in funcţie de imaginaţie sau pot fi variante ale imbinărilor clasice, adaptate spaţiului.

Vă oferim in continuare câteva idei de imbinări şi sfaturi pentru o pardoseală perfectă, in armonie cu stilul de amenajare.

O variantă clasică şi elegantă este cea de tip „herringbone” foarte utilizată in perioada interbelică. Este versatilă si adaptabilă pentru a oferi textură oricărui tip de spaţiu, indiferent de stilul de amenajare.

parchet in stil traditional


Dacă alegem să instalăm parchetul in linie dreaptă, rezultatul nu trebuie să fie neapărat unul tern. Acest lucru este strict legat de orientarea lamelelor şi ideea generală a incăperii. In fotografia de mai jos s-a folosit parchetul Casapark, Stejar Duna. O lamelă lungă de nuanţă deschisă crează iluzia de spaţiu.

lamele parchet


Indiferent dacă lamelele de parchet sunt poziţionate paralel sau perpendicular faţă de un perete, acest lucru va ajuta la definirea incăperii. In imagine, orientarea lamelelor crează aspectul unui spaţiu mai larg. Lamelele mari sunt mai uşor de intreţinut şi favorizează spaţiile liniare şi moderne chiar dacă este posibil ca preţul lor să fie uşor mai ridicat.

parchet cu lamele mari


In amenajarea de mai jos, regăsim o altă abordare a liniilor drepte prin folosirea unui parchet din lemn cu lamele medii, monocrome. (in imagine Trendpark, Ash, White Lion). Aceasta este alegerea perfectă atunci cand dorim să obţinem un spaţiu modern şi luminos, fără a fi incărcat.

lamele parchet stratificat


In cazul in care dorim montarea parchetului in diagonală, lamelele trebuie dispuse paralel, la un unghi de 45 de grade sau un unghi similar faţă de perete.

Este incă o variantă potrivită pentru spaţiile mici fiindcă desenul atrage privirea de la pereţi către colţurile camerei şi oferă impresia de spaţiu. In fotografie: Villapark, Stejar Avorio.

parchet din lemn natural


Un alt stil de efect este intercalarea lamelelor de diferite lăţimi. Acest procedeu oferă un aspect rustic şi cald.

In funcţie de ideea proiectului, putem alterna parchetul cu diverse alte materiale cum ar fi gresie, piatră sau mozaic.

Iată un exemplu de dispunere a lamelelor de laţimi diferite. Pentru mai multe variante de pardoseli rustice, va propunem colecţiile Millesime şi Dream pe care le puteţi găsi la Showroom ETAGE.

parchet rustic


Montajul Parquet a apărut pentru prima dată in perioada renascentistă şi include orice design cu forme geometrice complexe. Acest stil spectaculos oferă eleganţă şi profunzime incăperii in care este montat, fie că se optează pentru un look clasic sau cu accente moderne.

parchet clasic si elegant parchet montat in zigzag


Chevron este stilul in care lamelele de parchet se imbina perfect şi creaza un continuu zigzag. Pentru acest rezultat este de preferat să alegem un parchet cu lamele mici sau medii.

parchet lamele mici si medii


Imbinarea chevron nu trebuie insă confundată cu herringbone unde lamelele se aşază perpendicular una pe cealaltă, rezultând un model asemanator unei ţesături. Foto: Stejar Afumat Formpark.

parchet in stil chevron


Un alt stil de montaj care oferă impresia de ţesatură este „the basket weave” şi aşa cum sugerează denumirea, lamelele par că se intrepătrund la fel ca impletitura unui coş din bambus.

parchet cos bambus


Un alt model de tip basket-weave insă mult mai complex, este cel hexagonal realizat cu parchet din lemn de stejar albit.

Există mai multe moduri in care putem adapta aceasta imbinare in funcţie de rezultatul dorit. Dacă este vorba despre un interior country, atunci o varianta din lemn mat, vibrant, este alegerea potrivită.

Dacă dorim insă crearea unui salon elegant, cea mai bună opţiune este parchetul din lemn lăcuit şi eventual de nuanţe diferite pentru a oferi volum.

parchet elegant lacuit


Montajul de tip Olanda este realizat prin alternarea lamelelor vertical şi orizontal in proporţii diferite reuşind astfel să creeze un inedit joc de linii.

Imbinări pe acelaşi stil sunt Wicket şi Picture Frame, unde poziţionarea liniară poate fi „ruptă” de lamelele dispuse perpendicular.

parchet cu montaj tip Planda imbinare parchet cu obiecte mobilier


Recomandarea noastră este ca indiferent de stilul de montaj dorit, să se ţină seama de sfatul specialistilor atunci cand se doreşte integrarea parchetului cu elemente de mobilier sau decor. Pentru o consultanţă documentată şi o mulţime de variante in ceea ce priveşte parchetul din lemn de la producatori de top, vă aşteptăm la Showroom ETAGE.

Despre Noi