Nerva Traian, Nr.5, Bl.M65, București
+40 213 275 252
         

Parchetul din lemn, soluția ideală pentru încalzirea în pardoseală

parchet pardoseli incalzite Parchetul din lemn este soluția ideală pentru încalzirea în pardoseală, pentru că parchetul din lemn masiv, parchetul dublu stratificat sau triplu stratificat, menține un aspect frumos și plăcut, asigurând totodată, un bun transfer termic.

Sistemele de încalzire prin pardoseală, oferă o temperatură uniformă, pe toată suprafața pardoselii, asigurând un confort sporit, curenții produși fiind de o intensitate mult mai redusă decât la sistemele de încălzire tradiționale.

Datorită faptului că lemnul are o rezistență termică foarte bună (transfer de energie termică optimal) și în același timp o distribuție de căldura egală pe toată suprafața, parchetul din lemn masiv este recomandat pentru pardoseli cu încălzire, conform normelor O-NormB 2242-7, atunci când este montat prin lipire pe toată suprafața.

Există câteva esențe de lemn care nu sunt recomandate pentru a fi montate pe pardoseala incalzită din cauza faptului că au un coeficient de dilatație și contracție mare. Aceste esențe de parchet "nervoase" sunt: fag, arțar canadian, ipe, lapacho, kempas, maslin.

Trebuie reamintit faptul că timpul de întărire al unei șape pe bază de ciment, la grosimea de 6-8 cm pentru încălzirea în pardoseală, este de cel puțin 21 de zile, abia după această perioadă, poate porni încălzirea acesteia.

Fluxul de încalzire al șapei trebuie respectat cu strictețe, pentru a evita fisurile în șapa. Dacă se pornește încălzirea la temperatura minimă, zilnic va trebui ridicată temperatura apei din tur cu 5 grade Celsius, până se ajunge la temperatura maximă de functionare. Instalația de încalzire a pardoselii trebuie să funcționeze la temperatura maximă o zi pentru fiecare centimetru grosime al șapei, fără a fi oprită peste noapte.

După ce a funcționat la temperatura maxima 5-6 zile, în funcție de grosimea șapei, temperatura se poate reduce treptat până când șapa va atinge temperatura de 15 grade Celsius. Parchetul se poate monta doar în momentul în care șapa are 15 grade Celsius, iar umiditatea relativă a aerului este cuprinsă între 50-60%.

În momentul începerii montajului, umiditatea reziduală a șapei nu are voie să depășească 0.8% CM pentru șape pe bază de ciment și 0.3% CM pentru șape anhidrit (sulfat de calciu). Pentru măsurarea umidității reziduale din șapă, se va folosi un aparat de măsura CM cu folie de carbit. Nu este indicat a se folosi la măsurarea umidității reziduale din șapă alte aparate de măsură.

șapa trebuie să fie uscată și întărită conform normelor, altfel nu se poate monta parchetul din lemn.

În timpul montajului, se va implanta sub o lamelă care este accesibilă tot timpul, o plombă de siguranță prin care se poate citi temperatura din șapă la nivelul parchetului.

Pentru a avea un climat sănătos în casă, umiditatea relativă a aerului trebuie menținută la 45-60% tot timpul și astfel parchetul este protejat împotriva apariției rosturilor sau a fisurilor articulate.

Practic, peste o pardoseală încălzită, parchetul din lemn trebuie să fie montat prin lipire pe șapă.

În timpul montajului, șapa trebuie să aibă o temperatură minimă de 12 grade Celsius, iar în timpul folosirii încălzirii nu are voie să depăsească 20 de grade Celsius.

Un parchet montat flotant peste o pardoseală cu încălzire nu este recomandat, deoarece între șapă și parchet este folia și o pernă de aer (parchetul nu are contact 100% cu folia și șapa) care împreună, au rol de izolator termic și automat pierderea de energie termică este cu 15-20% mai mare decât la un parchet montat prin lipire.

Un alt dezavantaj este că o suprafață mai mare de 35-40 mp nu se poate monta fără un rost de dilatare pe mijloc, conform normelor Europene în vigoare.

Trebuie cunoscut faptul că, montarea și așezarea parchetului pe o pardoseală cu încălzire se face cu încalzirea oprită. După montare, se pornește de la 15 grade Celsius și se mărește in 3-4 zile până la 20 de grade Celsius pentru evitarea uscării rapide a pardoselii, fapt ce ar putea duce la apariția fisurilor în șapă.


Încălzirea în pardoseală după montajul parchetului


parchet pardoseli incalzite După montarea parchetului, temperatura maximă de încălzire a suprafeței radiante, este de preferat, chiar recomandat, să nu depășească 27 de grade Celsius pentru camerele de locuit.

În aceste situații, temperatura agentului termic în țevile pe returul instalației din pardoseală, este de preferat să nu depăsească cca 35 de grade Celsius.

În situațiile în care această temperatură nu este suficientă pentru încălzirea unor încăperi foarte mari, sistemul de încălzire se va suplimenta cu radiatoare electrice, șemineu, etc, dar în niciun caz nu se trece la ridicarea temperaturii în pardoseală.


Specialiștii firmelor care comercializează și montează sisteme de încalzire prin pardoseală, susțin că această modalitate de a încălzi locuința împiedică formarea de curenți reci sau disconfort termic la nivelul pardoselii.

Practic, se realizează o circulație a aerului în încapere, datorită diferențelor de temperatură existente, producându-se în același timp și curent nesănătos.

De aceea, senzația de rece este resimțită mereu la nivelul pardoselii, mai ales când sunt montate materiale, cum ar fi plăcile ceramice, gresia, marmură sau parchetul laminat.

În proiectarea sistemului de încălzire în pardoseală se pot utiliza pardoseli din beton sau lemn.

Aceste pardoseli pot fi placate cu gresie, marmură, parchet stratificat, plăci ceramice, mochetă, etc.

Pe lângă faptul că sistemele de încălzire prin pardoseală se pretează acum la orice tip de finisaj, inclusiv parchet din lemn, ele sunt economice, fără a dăuna confortului termic. Trebuie acordată o mare atentie la proiectarea sistemului, ținând cont de conductivitatea termică a fiecarui material, adică de gradul de transfer termic al materialelor utilizate la placare.

Mai exact, este vorba de reducerea pierderilor de căldură în momentul folosirii oricărei variante de placare.

Informativ, avem următoarele valori ale rezistenței la transfer termic a finisajului pardoselii:- până la 0.012 m2K/W gresie și ceramică- până la 0.022 m2K/W linoleum- până la 0.05 m2K/W parchet laminat (nu din lemn masiv)- până la 0.15 m2k/W covor normal sau mochetă- până la 0.13 m2k/W parchet masiv, din lemn.

Cam la această valoare începem să atingem limitele sistemului și să scădem sub valoarea sarcinii de 100W/mc, pe care o poate da încalzirea prin pardoseală.

Coeficientul de transfer termic al parchetului dublustratificat și triplustratificat, m2K/W

  • Parchet dublustratificat - se montează prin lipire, grosime 10mm, aprox 0.072;
  • Parchet dublustratificat - se montează prin lipire, grosime 11mm, aprox 0,078;
  • Parchet dublustratificat - se montează prin lipire, grosime 9,6mm, aprox 0,050;
  • Parchet dublustratificat - se montează prin lipire, grosime 11mm, aprox 0,078;
  • Parchet dublustratificat - se montează prin lipire, grosime 11 mm ,aprox 0,078;
  • Parchet dublustratificat - se montează prin lipire, grosime 9,2mm ,aprox 0,067;
  • Parchet triplustratificat - se montează flotant, grosime 14mm, aprox 0,10;
  • Parchet triplustratificat - se montează flotant, grosime 15mm, aprox 0,11.

* la parchetul triplustratificat, se mai adaugă în calcul coeficientul de transfer termic și folia, care se montează între șapă și parchet (aprox 0.03 m2K/W). La parchetul triplustratificat unde grosimea lamelei este cuprinsă între 14-15mm, rezistență la transfer termic este mai mare decât la parchetul dublustratificat, acesta fiind cuprinsă între 0.10 m2K/W si 0.11 m2K/W la Maxipark, fără a fi luată în calcul folia care se montează între șapă și parchet (aprox 0.03 m2K/W)

După cum se poate observa, rezultă o economie de până la 20-25% între două soluții de pardoseli de lemn, respectiv între parchetul dublustratificat și cel triplustratificat.

Despre Noi